Fıstık Ezmesi Nedir?

Sabah kahvaltılarında tüketilen ve hemen hemen herkesin sevdiği fıstık ezmesi herkesin kahvaltı sofralarında yer halan bir doğal ezmedir. Aynı zamanda birçok ülkede de sevilerek tüketilen fıstık ezmesi her yaştan kişiye hitap eden bir tada ve lezzete sahip doğal bir kahvaltılık tatlı ürünüdür. Yapımı ve hazırlanması gayet meşakkatli ve uzun süren fıstık ezmesi hem doğal, lezzetli hem de faydalı bir kahvaltılık ezme ürünüdür.

Yapı taşı olan fıstık zaten kendi başına yararlı ve lezzetli bir kuruyemiş olması gereği birde diğer fıstık ezmesi malzemeleri ile buluşunca daha da lezzetli ve faydalı bir ezme haline gelmektedir. Fıstık ezmesi her ne kadar lezzetli ve faydalı olsa da tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bunların en başında fıstık ezmesinin yapı taşı olan fıstığın bazı kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilen bir kuruyemiş olmasıdır. Bu yüzden dikkat edilerek tüketilmelidir.

Bir diğer hususta fıstık yağlı bir besin değerine sahip olması gereği yanı zamanda fıstık ezmesi de yağlı olur ve bu da vücutta fazla tüketimde zarara yol açar. Fıstık ezmesinin birçok çeşidi vardır. Bunlar örneğin; ballı, çikolatalı, sade, şekerli çeşitleridir. Bu çeşitlere firmamızın internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Fıstık Ezmesinin İçindekiler

Fıstık ezmesi, günümüzde bütün dünya çapında sevilerek tüketilen bir kahvaltılık ezme ürünüdür. Bu fıstık ezmesini herkes tarafından bu kadar sevilerek tüketilmesini sağlayan içinde barındırdığı malzemelerdir. Fıstık ezmesi içeriğinde şu malzemeleri barındırır:

  • Kavrulmuş yer fıstığı
  • Bal, kakao isteğe göre değişebilir.
  • Şeker
  • Fındık yağı

İsteğe göre değişebilen içindeki malzemeler aynı zamanda herkesin yapımına göre de farklılık göstermektedir. Çoğu fıstık ezmesinde fındık yağı yerine trans yağ kullanılmaktadır. Bu da sağıla zararlıdır ve bağlayıcı malzeme olarak bal yerine başka katkı maddeleri eklenmektedir. Ama doğal olarak fıstık ezmesi yapımında içindekiler kısmında tamamen katkısız ürün kullanılmaktadır. Bu içindeki ürünler fıstık ezmesinin bu kadar sağlıklı ve lezzetli bir ürün olmasını sağlar.

Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır

Günümüzde marketlerden ve internetten kolayca temin edilen fıstık ezmesi evde kendi imkânlarınızla da yapabilirsiniz. Bunun ilk yolu içine koyacağınız malzemeleri temin etmek olacaktır. Gerekli malzemelere sahip olunduktan sonra fıstık ezmesi yapmaya önce fıstıkları kabuklarından soyup kavurmayla başlanır.

Daha sonra kavrulan fıstıkları bir karıştırıcı yardımıyla toz haline getirilir. Ardından, daha sonra bir kavanoz veya kaba toz fıstık, şeker, birazcık da tuz eklenerek karıştırılır. Daha sonra eklenen fındık yağı veya isteğe göre başka yağlarla beraber bal eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Bu karışı çırparak ezme kıvamına getirildikten sonra bir hafta süresince oda sıcaklığı olan bir yerde muhafaza edin ve hazır olan fıstık ezmesini buzdolabına konulur hale gelecektir. Doğal malzemeler ve geleneksel usul ile yapılan fıstık ezmesi lezzetli olduğu kadar faydalıdır da.

Fıstık Ezmesi Faydaları

Kahvaltı sofralarından eksik olmayan doğal ve lezzetli fıstık ezmesi içeriğindeki malzemeler sayesinde ve en başta doğal oluşuyla birçok fayda içermektedir. Bu faydaları insan sağlığına yararlıdır. Aynı zamanda fıstık ezmesinin lezzetli olması da çokça tüketilen bir ürün olmasını sağlar. Fıstık ezmesinin faydaları başlıca şunlardır:

  • Fıstık kendi başına bir protein deposu olduğu gibi fıstık ezmesinde protein deposudur. Bu faydası da kas yapımına ve onarımına yarar.
  • Fıstık ezmesi içinde zararlı veya doymuş yağ içermediği için kalp dostudur kalp sağlığına yararlı ve yardımcıdır.
  • Aynı şekilde damar sağlığına yardımcı olduğu gibi dolaşım sistemini de düzenler.
  • İçeriğinde bulundurduğu birçok vitamin ve mineral sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur.
  • Potasyum yönünden çok zengin bir kahvaltılık ürün olan fıstık ezmesi enerji vererek birçok organa da yaralıdır.
  • İçeriğinde bol miktarda doğal yağ içermesi sebebiyle tam bir sağlıklı yağ deposudur. Vücudun ihtiyacı olan yağ gereksinimini tek başına karşılar.
  • Yüksek oranda lif içeren bir yapıya sahip olan Fıstık ezmesi bu yönüyle de çoğu sporcu için vazgeçilmez bir kahvaltılık üründür.
  • İştah kapatan bir özelliği olan fıstık ezmesi kilo vermeye de yardımcıdır.

Bu kadar faydası bulunan fıstık ezmesinin aynı zamanda çok tüketilmesi halinde birçok zararı da bulunabilir. Yaşlıların hamilelerin daha az tüketmesi gerekmektedir. Yine aynı şekilde kalp hastalığı olanlarında ölçülü tüketmesi gerekmektedir. Her ne kadar doğal yağlar da içerse yağlı bir yapıya sahiptir fazla tüketim sonrası istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

Fıstık Ezmesi Fiyatları

Kahvaltılarda fazlaca tüketilen fıstık ezmesi çoğu kahvaltılık ürüne göre daha ucuz bir üründür. Fıstık ezmesinin fiyatları içeriğindeki malzemelerin fiyatlarına göre değişiklik göstermektedir aynı zamanda yapımında kullanılan yönteme göre de fiyatlarında farklılıklar oluşmaktadır. Bu yöntemden kaynaklı fiyat değişiklikleri geleneksel yöntem mi yoksa makineler ile el değmeden fabrika yöntemiyle mi yapıldığına göre fiyat değişir. Aynı zamanda fıstık ezmesinin çeşitleri arasında da fiyat değişikliği bulunmaktadır. Örneğin; ballı fıstık ezmesi ile çikolatalı arasında fiyatlandırma farkı bulunmaktadır. Kavanozların gramajına göre fiyatlandırılıp satılan fıstık ezmesi doğal ve ucuz aynı zamanda lezzetli ve faydalı bir kahvaltılık üründür.