Osmaniye Kömbesi Nedir

Osmaniye kömbesi yöre halkında bayram kömbesi olarak geçmektedir. Her bayram mutlaka her evde bulunan bu lezzeti bayram dışındaki zamanlarda da tüketilmektedir. Tadı ve kokusuyla Osmaniye kömbesi deneyenlerin vazgeçemediği bir lezzettir. Osmaniye kömbesi o yöreye ait bir lezzet gibi görünse de Türkiye’nin her yerinden insanlar bu lezzeti denemekte ve vazgeçememektedir. İçerisine konulan farklı lezzetler sayesinde tam bir şifa kaynağıdır. Bu kömbeler yapım aşamasında da sonrasında da çok bereketli olmaktadırlar.

Uzun zaman tüketilebilmekte ve kolay bayatlama yapmamaktadır. Yaptıktan bir hafta sonra bile hala çok taze olduğunu göreceksiniz. Doğru bir saklama kutusunda serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Osmaniye kömbesini içine konulan muskat, tarçın, mahlep gibi baharatlar lezzetlendirmektedir. Ramazan bayramlarında misafirlere ikram edilmek için her evde yapılmaktadır. Kömbe baharatları lezzeti ve bayram ikramı olarak yöre halkı için çok önemlidir. Bu lezzete ulaşmak isteyen kişiler sipariş usulü ya da evde tarifine göre yapımıyla ulaşabilirler.

Osmaniye Kömbesi içindekiler

Osmaniye kömbesi yapmak için bütün malzemelerin eksiksiz bir biçimde hazırlanması gerekmektedir. İçine konulan her malzemenin ayrı bir önemi olduğu için bu detaylara dikkat etmek en güzel kömbeyi yapabilmeniz için çok önemlidir. Osmaniye kömbesinin içine konulmakta olan malzemeleri inceleyelim:

  • 500 gram taze yağ eğer elinizde bu yağdan mevcut değilse margarin de kullanabilirsiniz.
  • 2 su bardağı kadar şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı dolusu yoğurt
  • 2 su bardağı taze tahin
  • 1 tatlı kaşığından biraz fazla zencefil
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı kömbe kokusu (baharatçılardan elde edebilirsiniz)
  • 2 paket vanilya
  • 2 paket kabartma tozu ve hamurun kıvam almasını sağlayacak kadar un konulmalıdır.

Osmaniye kömbesinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için her malzemeden belirtilen ölçeklerde konulması çok önemlidir. Tarife bağlı kaldığınızda evlerinizde bu kömbenin birebir aynısını yapmanız mümkün olacaktır. Evlerinizde bulunmayan malzemeleri baharatçılardan temin edebilirsiniz.

Osmaniye Kömbesi Nasıl Yapılır

Osmaniye kömbesi evde de yapılabilen bir lezzettir. Osmaniye kömbesini evde yapabilmek için tarifteki bütün püf noktalara uyulması gerekmektedir. Meşhur bayram kömbesi olarak geçen Osmaniye kömbesinin yapım aşamalarını inceleyelim:

  • Kullanacağımız taze yağı ya da margarini eritmekle işe başlanmalıdır. Çünkü yağın ılık olması gerekmektedir.
  • Daha sonra içerisine yoğurt, şeker, sıvı yağ, tahin ve baharatların hepsini katıp şeker içerisinde eriyene kadar yavaş yavaş karıştırılmalıdır.
  • Sonra un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip ne çok sert ne çok yumuşak olmadan ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğurmanız gerekmektedir.
  • Hamuru 10 dakika kadar bir süre dinlendirdikten sonra yapmış olduğunuz hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak şekil verdikten sonra susama batırıldıktan sonra tepsiye dizmeniz gerekmektedir.
  • Bütün kömbeleri fırın tepsisine dizdikten sonra 170 derecede önceden ısıtılmış olan fırına atarak üstü kızarana kadar pişirmeniz gerekmektedir.

Bu tarife bağlı kalarak yapmış olduğunuz Osmaniye kömbelerinizden toplamda 3 tepsi kömbe çıkacaktır. Bu kömbeleri daha uzun süre tüketebilmeniz için güneş görmeyen serin bir ortamda muhafaza etmeniz önerilmektedir.

Osmaniye Kömbesinin Meşhur Olma Sebebi Nedir

Osmaniye kömbesi eskiden ramazan bayramlarından önce her evde bulunan bir yiyecektir. Bu kadar meşhur olmasının sebebi ise 7 çeşit baharatla hazırlanan bu kömbenin eskiden ramazanda olmadığı evin orucu kabul olmazmış şeklinde yorumlanmasıymış. Bu işin abartı kısmıdır fakat her evde olması gerektiğine inanılırmış. Son zamanlarda eskisi kadar rağbet görmemektedir. Bu lezzet zamanla unutulmaya yüz tutmuş olsa da günümüzde hala Osmaniye kömbesi yiyen herkes bu lezzetten vazgeçememekte ve evine sürekli almak istemektedir.

Osmaniye kömbesinin meşhur olmasının sebeplerinden bir tanesi de bu kömbenin imece usulü yapılması ve herkesi bir araya toplayarak kaynaştırılmasıymış. Günümüzde ise herkes kendi imkanlarıyla bu Osmaniye kömbesine ulaşabildiği için imece usulü geleneği son bulmuştur. Hala Osmaniye’nin vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Uzun süre saklanabilmekte yani geç bayatlamaktadır.

Osmaniye Kömbesi Fiyatları

Osmaniye kömbesi fiyatları yer yer değişmektedir. Fakat içerisine konulan 7 baharattan ve yapım aşamasındaki emekten dolayı insanlara çok pahalı bir şeymiş gibi gelmektedir. Fakat bu Osmanlı kömbesi bereketli bir yiyecek olduğundan dolayı fiyatı da her bütçeye hitap edecek şekilde daha uygun olmaktadır. Pastane ortamında yapılan Osmaniye kömbeleri fiyat bakımından evde yapılandan daha uygun olmaktadır çünkü pastaneye toplu alınan malzemelerle her malzemeye ayrı ayrı ödenen malzeme aynı olmamaktadır.

Ayrıca pastanede büyük fırınlarda pişen Osmaniye kömbesi evdeki gibi tek tepsi almadığı için aynı anda birden fazla kömbe pişebilmektedir. Her bakımdan daha hesaplı olan bu kömbeyi satın almak olsa da evde yapmak isteyen bireyler de bu malzemeleri kendi temin ederek yapım kurallarına uyarak Osmaniye kömbesi yapabilmektedir. Evde yapılan Osmaniye kömbesinin fiyatı satın almaya göre daha pahalıya gelebilir fakat genel anlamda bakıldığı zaman bu kömbeyi yapmak ya da almak isteyen bireyler fazla para ödememektedir.