Şalgam Suyu Nedir?

Çukurova bölgesine özgü olan, siyah havuç ve kırmızı pancar ile yapılan şalgam suyu herkes tarafından severek tüketilen doğal ve lezzetli bir içecektir. Doğal ve lezzetli olduğu kadar faydalıda olan şalgam suyu ya da kısaca şalgam içeriğinde mor havuç, kırmızı pancar, ekmek hamuru, bulgur unu ve daha birçok ürünü barındıran bu ürünlerin karıştırılıp fermente işlemi ile fermantasyonu sağlandıktan sonra mayalanması beklenir.

Bu işlemlerin sonunda ortaya şalgam suyu çıkar. Herkes tarafından sevilerek tüketilen şalgam suyunun acılı ve acısız olmak üzere iki çeşidi vardır. Acısızı normal şekilde yapılan ve içine hiçbir şey konulmadan içilen çeşidi, acılı olan ise normal şalgam suyunun içine acı turşu suyu eklenmesiyle oluşan çeşididir. Doğallığı ve lezzetli oluşunu hesaba kattığımız zaman şalgamın diğer çok tüketilen gazlı içeceklere göre tercih edilmesi en doğru karar olur. Firma olarak şalgamı doğal ve lezzetli bir şekilde tamamen geleneksel yöntem olarak üretilmektedir.

Şalgam Suyunun İçindekiler

Yöresel bir lezzet olan şalgam suyu günümüzde hemen hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen bir içecek konumundadır. Doğal ve lezzetli olmasının yanında yararlı olması içeriğinde içerdiği ve yapımındaki geleneksellikten kaynaklanmaktadır.

Şalgam suyunun içindekiler; mor havuç, kırmızı pancar, ekmek hamuru, tuz, şeker, kepekli bulgur ve isteğe bağlı olarak sarımsak içeriğine koyulan ürünlerdir. Bu ürünlere istenilen çeşide göre acı turşu suyu da eklenerek acılı çeşidi de yapılır. bu ürünlerin eklenmesi ile fermantasyon işlemi yapılarak mayalanması sağlanır. Bu sayede oluşan şalgam suyu uzun süreler tüketilebilmektedir. İçeriğindeki bu ürünler sayesinde faydalı bir içecek olan şalgam doğal ve lezzetli olması tüketimindeki fazlalığı açıklayan bir etkendir.

Şalgam Suyu Nasıl Yapılır

Doğal ve lezzetli bir içecek olmasının yanında içindeki kullanılan ürünler sayesinde faydalı olan şalgam suyu yapımı da zaman alan bir süreçtir. Her ne kadar şalgam suyu yapmak zaman alan ve zor bir olsa da evde de yapılabilen bir yöresel içecek olan şalgam suyu yapmanız için ilk olarak içeriğinde kullanılacak malzemelerin temin edilmesi gerekmektedir. Bu malzemelerin hepsi doğal ürünler olduğu için kolayca bulanabilecek ürünlerdir.

İçinde kullanacağımız malzemeleri bulduktan sonra yapıma başlanan şalgam suyunun ilk olarak mor havuç ve kırmızı pancarın kabuklarının tıraşlanarak ve dilimlenerek yapacağımız yere konur. Ardından kepekli bulgur unu yıkanarak aynı yere boşaltılarak diğer ürünleri hazırlamaya geçilir. Son olarak içerisine bir bez içinde ekmek konularak kavanozun içine tuz şeker ve isteğe bağlı sarımsak konularak içerisine su boşaltılır. Daha sonra yaptığımız kavanoz ya da bidonun ağzı sıkıca kapatılarak güneş alamayan bir yerde 15 veya 20 gün fermente edilir. Son olarak bu günün sonunda açılarak içindeki bez ve üstündeki şalgam mayası alınarak servis edilmeye hazır hale gelmiş olur. Yapımı uzun ve meşakkatli olan bu doğal ve lezzetli içeceği firmamızca üretip satışa internet sitemize koyulmuş durumdadır.

Şalgam Suyunun Faydaları

Çokça tüketilen şalgam suyu, doğal ve lezzetli olmasının yanında her ne kadar yapımı zor ve uzun sürse de faydaları azımsanmayacak derecede olan bir fermente içecektir. İçeriğinde barındığı malzemeler sayesinde ve yapımında kullanılan geleneksel yöntem sayesinde yarar ve faydalarla dolu bir yöresel içecek konumundadır. Şalgamın başlıca faydaları şunlardır:

  • Vücutta bulunan zararlı toksinlerin atılmasına yardımcıdır.
  • Şalgam suyunun içeriğinde barındırdığı malzemeler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kolesterole iyi gelerek düşürülmesine ve düzenlenmesini sağlar.
  • Şeker hastalığına iyi gelerek vücuttaki şekeri düzenler.
  • Kan basıncını düzenleyerek tansiyonu da düzenler.
  • Kalp ve damar sağlığını korur ve fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcıdır.
  • Sindirim sistemine yardımcıdır ve sindirim sistemini hızlandırarak kilo verilmesini sağlar.
  • Şalgam suyu aynı zamanda çok iyi bir idrar söktürücüdür.
  • Boğaz sıkıntılarını gidererek öksürün giderilmesini sağlar.
  • Böbrek taşını düşürülmesine yardımcıdır.
  • İçeriği sayesinde bronşları açarak astım krizlerini önler veya daha hafif geçirmeyi sağlar.
  • Yüksek miktarda antioksidan içeriğe sahiptir.
  • İştah açıcı özelliğe sahip olduğu için kilo almak isteyenlere yardımcıdır.

Daha birçok faydası bulunan şalgam suyu insan sağlığına bu kadar yararlı olması çok tercih edilen bir fermente içecek olmasını kanıtlar durumdadır. Fakat şalgam suyunun tüketiminde de dikkat edilmesi gerek şeyler vardır. Bunların en başında ölçülü tüketim gelmektedir. Özellikle yaşlı ve hamilelerin, tansiyon hastaların tüketimine dikkat edilmesi aksi takdirde istenmeyen sonuçlar oluşabilmektedir. Bu yüzden doktorların tavsiye edilen miktarın dışına çıkılmamalıdır.

Şalgam Suyu Fiyatları

Şalgam suyu; içeriğindeki malzemeler, yapım süresi, yapım zorluğu ve çeşitlerine göre fiyatlanan bir yöresel fermente içecektir. Bu şalgam suyun fiyatlarının belirlenmesindeki ve piyasanın buna göre işlemesi bu etkenler çevresinde gelişmektedir. Aynı zamanda satımı litre fiyatından yapılır. İçeriğinde kullanılan malzemelerin toplanması temin edilmesi ve bu malzemelerin fiyatı şalgam suyunun fiyatını etkileyen en temel etkendir. Aynı zamanda yapımının uzun sürmesi ve yapımın zor olması fiyatlandırmada dikkat edilen bir diğer faktördür.

Çeşitlerindeki fiyat değişikliğini ortaya çıkara tek şey acı turşu suyu konulmasıdır. Normal şalgam suyu ile acılı turşu suyu arasında da fiyat farkı oluşmaktadır. Bir diğer fiyatlandırmada dikkat edilen husus şalgamın yapılma yöntemi. Geleneksel yöntemle el yapımı şalgam ile el değmeden tamamen fabrikasyon ve makine üretim yöntem ile yapılan şalgam suyunun arasında fiyatlandırma farkı bulunmaktadır. Firma içinde de şalgam suyunun fiyatlandırması ve satışa bu fiyatlardan sunulmasına dikkat edilmektedir. Sitede bulunan şalgamların fiyatlarında ki değişiklik sadece çeşitler arasın da olmaktadır. Bu çeşitlerde acılı acısız ve litre farklılıklarıdır. Diğer içeceklere göre daha ucuz olan şalgam suyu aynı zamanda daha sağlıklı ve doğaldır.