Tarhana Nedir?

Geçmiş zamanlardan günümüze gelen ve miras değeri taşıyan tarhana, herkes tarafından sevilerek yapılan ve tüketilen bir fermente üründür. Daha çok Anadolu ve orta Asya taraflarında yapılan tarhana zaman geçtikçe balkanlara ve birçok yere kadar ulaşmıştır. Hemen hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen tarhana tadının güzel olmasının yanında birçok faydası ve yararı da bulunmaktadır. İçeriğindeki besinler ve yapılırken ki fermente yöntemi tarhanayı lezzetli yaptığı kadar faydalıda yapmaktadır.

 Eski zamanlardan bu yana yapılan tarhana daha çok çorba yapımında kullanılsa da çerezlik olarak da farklı bölgelerde kullanılmaktadır. Yoğurda un, baharat, sebze, gibi malzemelerin katılarak kurutulması yöntemiyle yapılan tarhana, gayet geleneksel ve lezzetli olduğu kadar besleyici bir üründür. Günümüzde her ne kadar makineleşme ve teknoloji ilerlemiş olsa da firma bünyesinde tarhana geleneksel yöntem çerçevesinde üretilmektedir. Ve internet sitesi aracılığıyla satışa sunulmaktadır.

Tarhana İçindekiler

Hemen hemen her bölgede geçmişten gelen tarhana yapma alışkanlıkları ve geleneksel yöntemleri bulunmaktadır. Bu yüzden her bölgede yapılmasından ötürü ortaya tarhana farklılıkları çıkmaktadır. Aynı zamanda bu farklılıklara tarhananın içerisine konulan malzemelerin de bölgesel olarak değişmesi de etki göstermektedir. Tarhanabölgesel olarak içeriğinin değişebilmesinin yanında yapılış ve hazırlanma yöntemleri de farklılık gösterebilmektedir. Fakat geçmişten günümüze gelen tarhana içindekiler şunlardır.

  • Domates
  • Yoğurt
  • Un
  • Nane
  • Sarımsak ve soğan
  • Tuz
  • Nohut
  • Kırmızı biber

Genel olarak bilinen klasik tarhana içerisinde kullanılan malzemeler bunlardır. Ama bilindiği üzere bu malzemelerin değişebilmesi veya başka malzemelerinde eklenmesi bölgesel olarak değişmektedir. Yapılış prensibi her ne kadar aynı olsa da aynı şekilde yöresel farklılıklar oluşabilmektedir.

Tarhana Nasıl Yapılır?

Geleneksel ve yöresel lezzet olan tarhana tarihine bakıldığında çok eski zamanlardan beri yapılan ve tüketilen bir unlu mamül ürünüdür. Herkes tarafından sevilerek tüketilen ve yapılan tarhana günümüzde teknolojinin gelişmesi ile içerişe katkı maddesi sokularak ve fabrikasyon usulü yapılmaktadır. Fakat firmamız bünyesinde tarhana geleneksel ve yöresel yöntemlere uygun tamamen katkısız ve doğal ürünler ile yapılmaktadır. Tarhananın yapımı şu şekildedir. Öncelikle sarımsak, soğan, biber ve domates küçük parçalara getirilir. Ardından yoğurt ve baharatlar ile birlikte iyice karıştırılarak un eklenir. Bu harcı hamur haline getirilene kadar yoğrulur.

Ortaya çıkan hamur harcı bir kapa konularak üstü bir bez ile kapatılır ve mayalanması için muhafaza edilir. Daha sonra mayalanan tarhana küçük parçalara ayrılarak veya türüne göre düz bir şekilde serilerek güneşte kurumaya bırakılır. Kuruyan tarhana el ile toz haline getirilir. Tabi birçok çeşidi olan tarhananın bazı bölgelerde daha büyük parçalar halinde ya da Maraş tarhanasında olduğu gibi kâğıt şeklinde olur. Aynı zamanda Maraş tarhanası beyaz olur ve içerik bakımından da farklı ve yöresel bir üründür. Büyük parçalı tarhana ya da örnek olarak da diş tarhanası olur.

Tarhananın Faydaları

Yapımı her yöreden yöreye değişse de aynı zamanda içeriğine koyulan malzemelerde değişse de tarhananın faydaları değişmez. Birçok çeşidi olan tarhana aynı zamanda birçok da faydası bulunmaktadır. İnsan sağlığı açısından önemli etkileri olan tarhananın aynı zamanda doğal ve bir o kadar lezzetli olması ayrı bir özelliktir. Tarhananın içerisine koyulan malzemelerin doğallığı ve faydası bir araya gelince sağlıklı ve lezzetli bir ürün olmuştur. Tarhananın başlıca faydaları şunlardır;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnci artırır.
  • Sindirim sistemine yardımcıdır.
  • Kemiklere iyi gelerek kemik gelişimini ve güçlenmesine yardımcıdır.
  • Cilde iyi gelerek daha parlak bir cilt oluşmasını sağlar.
  • İçeriğinde barındırdığı malzemeler sayesinde diyabete iyi gelerek şeker hastaları için kolayca tüketilebilen lezzetli bir üründür.
  • Herkesin tüketebileceği bir üründür.
  • Vücuttaki kolesterolü düşürür ve bu sayede tansiyonda düzenlenmiş olur.
  • İçerisinde birçok ve bolca vitamin ve mineral bulundurur.
  • Enerji verir ve halsizliği alır.

İçerisinde bu kadar zenginlik ve birçok fayda içeren tarhana lezzeti ile de bir fayda verir. Çoğu kişinin severek tüketmesinin yanında küçük çocuk ve bebeklere de verilen tarhana aynı şekilde onlara da fayda sağlayarak besler. Besleyici yönü çok yüksek olan tarhana yöresel olarak geleneksel usul ile yapılmalıdır. Bu şekilde yapılan tarhananın içerisine katkı girmeyeceği için gayet sağlıklı olur. Her ne kadar çok sağlıklı ve lezzetli bir ürün olsa da tarhana ölçülü şekilde tüketilmelidir. Yoksa istenmeyen sıkıntılar beraberinde gelebilir. Firmamız bünyesinde katkısız tarhana üretmektedir. Tamamen geleneksel usul olan tarhanalar internet sitemiz de satıştadır.

Tarhana Fiyatları

Tarhana içerdiği besinler ile faydalı ve aynı zamanda çok lezzetli bir yöresel üründür. Çok eski zamanlardır günümüze miras olarak kalan bu ürün yapımı da gayet geleneksel ve sağlıklı şekildedir. Herkesin evinde kullanılan tarhana daha çok çorba yapılmak için kullanılır. Birçok çeşidi olan tarhananın her yöreye özgü özellikleri ve türleri vardır. Bu yüzden tarhananın fiyatı bakımından net bir şey söylemek olmaz. Çünkü her ne kadar bütün çeşitleri tarhana olsa da yapım şekli ve içerisine kullanılan malzemelerin değişikliği fiyatta değişikliklere sebep olur. Bu değişiklerin sebebi tarhananın içeriğine koyulan ürünlerin fiyatlarında ki değişiklik ve aynı zamanda yapımındaki süre ve yapım şeklinin farklılığı fiyatlandırmada dikkat edilen hususlardan birkaçıdır.

Aynı zamanda fabrikada yapılan katkılı tarhana ile yöresel olarak ev yapımı geleneksel yöntem ile olan aynı zamanda doğal ve katkısız tarhana arasında da fiyat farkı bulunmaktadır. Bu fiyatlandırma kriterleri tarhananın aynı zamanda kalitesini de belirler. Firmamız tarafından hazırladığı ve yaptığı tarhanalar geleneksel yöntem ile hazırlanmasının yanında birçok çeşit yelpazesi sunulmaktadır. Bu çeşitli ve doğal tarhanalara internet sitesi aracılığıyla ulaşabilir ve istenilen tarhanayı kolayca temin edebilirsiniz.