Bal Nedir?

Bal günlük hayatta tüketim olarak genellikle kahvaltılık olarak kullandığımız bir besindir. Bal, bal arıları tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınmasıyla birlikte arılarda bulunan bal midesi denilen organlarda intervaz enzimi sayesinde uğradığı kimyasal değişimle bal kovanlarının petek hücrelerine yerleştirilmesiyle oluşmaktadır. Sağlık açısından bal tüketmek de çok önemlidir.

Arının yaşamımızı tamamen etkileyen fonksiyonlarının faydalı ve lezzetli bir sonucudur. Balın birçok çeşidi bulunmaktadır. Doğada bulunan birçok şeyin balı vardır. Ihlamur balı, lavanta balı, Ayçiçek balı gibi birçok bal çeşitti bulunmaktadır. Her bal kendi alanına göre birçok fayda getirmektedir. Fakat her bal doğal değildir.

Günümüzde çoğu şeyin fabrikasyon ürünleri bulunduğu gibi ballarda da birçok oynama yapılmaktadır. Bu oynamalar sonucu bize fayda getiren ballar faydadan çok zarar vermeye başlamıştır. Bu yüzden doğada doğal bir şekilde oluşmuş balları tüketmeye özen göstermek için bal alırken detaylı açıklamalarına bakılması gerekmektedir.

Doğal Bal Nasıl Anlaşılır?

Bal tüketimi sağlık açısından çok önemlidir. Fakat bal konusunda gelişen teknolojiler sayesinde çok fazla oynama yapılmaktadır. Oynama yapılan balları anlamamız bazen çok zor olmaya başlamıştır çünkü üreticiler her detayı düşünerek bala hakiki tatlar vermeye başlamıştır. Fakat yine de bir balın doğal olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Bunun için nelere dikkat edilmelidir inceleyelim:

  •        Doğru ve doğal bir balı ilk bakışta anlamak mümkün değildir. Tadım veya gözlem yaparken de anlamak biraz zordur. Hatta imkansıza yakındır.
  •         Şeker şerbetine doğrudan renklendirici ve bal aroması eklenmesiyle sahte bal üretimi yapılabilmektedir.
  •         Direkt olarak arıların çiçeklerden bal nektarı toplamasına izin verilmeden daha ucuz bir yol olan şeker şurubu ile beslenmesiyle sahte bal yapılabilmektedir.
  •         Doğal tadın yakalanması için şeker şuruplarına bal enzimleri katılmasıyla sahte bal üretimi yapılmaktadır.
  •         Gerçek bala sahte bal karıştırılmasıyla birlikte miktarın arttırılması da sahte bal yapımında yaygın bir yöntemdir.

Sahte bal yapımının gelişmesinden dolayı gerçekle ayırt edilmesi tamamen imkânsız hale gelmiştir. Fakat bunlar için gerekli denetlemelerin düzenli aralıklarla yapıldığı işletmelerin bu denetlemelerden başarıyla geçtiği sertifikalı balları alarak doğal bal yediğinize emin olabilirsiniz. Doğal bal tüketimi sağlık açısından bu kadar önem arz ederken bu detaylara dikkat edilmesi çok önemlidir.

Balın Faydaları

Balın sağlığa bilinmekte olan birçok faydası bulunmaktadır. Sağlık için bal tüketimi çok önemlidir. Fakat doğal olmayan bal tüketimi sağlığa faydadan çok zarar getirdiği için tüketilen balın doğal olmasına dikkat edilmelidir. Bu yüzden düzenli bal tüketimi hastalıklara iyi gelmektedir. Balın en çok bilinen faydalarını inceleyelim:

  •          Bal bilinen alerjik semptomları azaltmaktadır.
  •         Doğal bir prebiyotik olan bal vücuttaki yararlı hücreleri arttırdığı için hastalıklara karşı daha dayanıklı olmamızı sağlamaktadır.
  •         Cilt problemlerine iyi gelerek cildi iyileştirir.
  •         Saç diplerinde oluşan kepeklere ve kaşınmalara iyi geldiği bilinmektedir.
  •         Yapısında kanser riskini azaltıcı flavonidler bulundurmaktadır.
  •         Boğaz enfeksiyonlarında bal tüketimi boğazı yumuşatarak öksürüğe iyi gelmektedir.
  •         Anti bakteriyel özelliğe sahiptir.
  •         Güne daha zinde başlamanıza ve gün içerisinde daha enerjik olmanızı sağlamaktadır.

Balın sağlığa iyi gelen özellikleri genellikle bunlardır. Fakat bal tek başına kullanımda bile bu kadar sağlıklıyken balın etken başka besinlerle ya da kozmetik alanında kullanımıyla da her alanda faydalı hale gelmesi sağlanmaktadır. Günümüzde doğal olarak üretilen sağlıklı ürünlerin çoğunun içerisinde bal yer almaktadır.

Bal Üretimi Nasıl Olmalıdır?

Bal üretimi yapılırken birçok önemli detaya dikkat edilmesi hem balın daha sağlıklı hem de daha lezzetli olmasını sağlayacak hale gelmesine yol açmaktadır. Günümüzde hala bu detaylara dikkat eden ve doğal bal üretimi yapan birçok firma bulunmaktadır. Dayanıklı ve sağlıklı arılardan üretilen ballar her zaman daha fazla besin değerine sahiptir.

Doğal bal üretiminde kesinlikle şeker veya glikoz içerikli ürünlere yer verilmelidir. Arılar doğal şartlarda beslenerek hiçbir oynama yapılmadan bal üretim sürecini gerçekleştirmelidir. Arıların çiçeklerden ve nektarlardan topladığı balları bal midesinde saklayarak sindirimini kovanlara sağlıklı ve doğal bir şekilde yapana kadar olan kısımda arı tamamen serbest bırakılmalıdır.

Gerçek balın özelliklerinden birisi de içeriğindeki su oranının oldukça düşük oranlarda olmasıdır. Kovandaki nektarların bala dönüşüm süresi 1-3 gün arasında olmalıdır. Ballar sadece dişi arılar tarafından üretilmektedir. Bir arı 1 gram bal üretmek için 180.000 defa çiçekleri ziyaret etmelidir. Bu süreçlerde oynama yapılmadan bal üretimi sonuçlanırsa sofralarımıza gelen ballar tamamen doğal olacaktır.

Bal Fiyatları

Gelişen teknoloji sayesinde bal üretimi daha kolay hale gelmiş ve ballara çok sayıda hile katılmaya başlanmıştır. Bu da fiyat farklılıkların ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir. Doğal olarak üretilmeyen balların çok düşük maliyetlere mal edilmesiyle fiyatlar da düşmüş ve insanlara bu daha ekonomik geldiği için bal satışlarında doğal olmayan kısımlara yönelimler artmıştır. Gerçek bal üretimi balın toplanma süreci ve daha sayılamayacak birçok zorluktan geçtiği için hem bu kadar kolay hem de bu kadar ucuza mal edilecek bir şey değildir.

Gerçek balın bir kavanozuna verilen fiyatla sahte balın bir kavanozuna verilen fiyat neredeyse yarı yarıya fark etmektedir. Ve bu sahte bal üreticileri yarı fiyatına satmasıyla bile gerçek üreticilerden çok daha fazla kazanmaktadırlar. Koşul her ne olursa olsun doğal bal tüketimi bu kadar önemliyken fiyat detaylarından dolayı sahte bala yönelim olmamalıdır. Bir bal üreticisinin yaşadığı zorluklardan dolayı da verdiğiniz ücreti bu ballar kesinlikle hak etmektedir.