Biber Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Yemekleri renklendiren, hemen hemen dünyanın tüm mutfaklarında kullanılan biber, acı ve tatlı çeşitleriyle ülkemizde de sıklıkla tüketiliyor. Düşük kalorili, A ve C vitaminleri yönünden zengin olan biberler, yemeklerde tüketildiği gibi endüstriyel alanda da kullanılıyor. Her yıl dünyada milyonlarca ton biber üretildiği kayıtlara geçiyor. Adana Tarım İl Müdürlüğü’nün Açık Tarlada Biber Yetiştiriciliği makalesine göre, üretilen biberlerin %23’ü Çin’den, %10 kadarı Türkiye’den, %9’u ise Nijerya’dan dünyaya sunuluyor. Türkiye’de üretilen biberlerin yaklaşık %60’ı sivribiber, %8’i kapya, %4’ü çarliston biber olarak kategorize ediliyor. 

ıcak ve ılık mevsimlerin sebzesi olan biber, ılık bölgelerde tek, sıcak bölgelerde çok yıllık bitki özelliği gösteriyor. Yetiştirilirken erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyuyor. Vejetasyon sürecinde sıcaklığın 15 derece olması öneriliyor. Optimum sıcaklık için 18 ile 26 derece arası işaret ediliyor. Biberlerin 15 derecenin altında ve 32 derecenin üstünde verimi düşüyor. 35 derecenin üstünde sıcaklıkta ise büyümesinin neredeyse durduğundan bahsediliyor. Yüksek sıcaklık, biberin acılaşmasında da etki gösterebiliyor. Donlara karşı oldukça hassas bir bitki olan biber, -2, -3 derecede ise hayatını kaybediyor. Bu nedenle ekinlerin dondan korunması, biber yetiştiriciliği için önem arz ediyor.  

Biber yetiştiriciliği için toprağın %60 ile 70 oranında nemli olması gerekiyor. Hava sıcaklığının 24-25 derecede olduğu, ışık alan bölgelerde biberler kolaylıkla yetişiyor. Sera yetiştiriciliği söz konusu olduğunda, nem oranı %70-75 civarında tutuluyor. Biber toprak açısından seçici bir bitki olarak tanınıyor. 

Organik madde açısından zengin, tınlı, tınlı kumlu, su tutma kapasitesi iyi, çabuk ıslanan, derin, geçirgen, iyi drenajlı topraklarda rahatlıkla biber yetiştiriciliği yapılıyor. Kumlu tınlı toprak seçimi, erkenciliğe zemin hazırlayabiliyor. Çok ağır, killi, çok su tutan kumlu toprakların ise biber tarımına kesinlikle uygun olmadığının altı çiziliyor. Toprak Ph’ının 5.6 - 6.8 arasında olması tercih ediliyor. PH daha yüksek olduğunda topraktaki P, Fe, Mn, Zn, Cu gibi minerallerin bibere ulaşması zorlaşıyor. Düşük olması ise yetişmeyi engelliyor. 



Biber Tohumu Ne Zaman Ekilir, Kaç Günde Çimlenir?

Biber tohumu genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında ekiliyor. Tohumun cinsi, kalitesi, toprağın yapısı çimlenme ve yetişme süresini değiştiriyor. Biberin cinsine göre çimlenme süresi 10 ile 20 gün arasında değişiklik gösteriyor. Örtü altı biber yetiştiriciliğinde genelde tek ürün dönemi olarak ilkbahar veya sonbahar seçiliyor. Sonbahar için 10 Temmuz- 10 Eylül arasında, ilkbahar için ise 15 Kasım - 30 Aralık arasında tohum ekimi gerçekleştiriliyor. 



 Bugünlük temelde nasıl evinizde kolayca biber yetiştirebileceğimizi öğrendik.Taze,doğal ve yerinden satın almak isterseniz ;sitemizde acı,tatlı,turşuluk,dolmalık ve daha bir çok çeşitiyle sizleri bekliyor.
Sağlıklı Günler Dileriz.